Over de Vijversburg

Coöperatief Verzorgingscentrum “Vijversburg” U.A. te Norg heeft op 27 februari 1967 de grond in eigendom verkregen waar voor personen ouder dan 55 jaar een flat en met daaromheen 38 bungalows zijn gebouwd.
Voor de flat is er een splitsingsakte bij de notaris gepasseerd op 2 september 1969 en dat wordt gezien als begin van de Vijversburg.
Oorspronkelijk was er een flat met 70 appartementen gepland met 30 bungalows, maar dat zijn er 38 geworden.

Maaltijden

Hotel Karsten verzorgde de maaltijden. Er is een keuken in de flat maar die werd alleen in noodgevallen gebruikt en dat is niet voorgekomen.
Voorheen was er een directrice en het personeel mocht intern wonen in de flat.
Voor het beheer van de gemeenschap was er een vereniging van eigenaren met als naam: “Vereniging van Eigenaren Flatgebouw Vijversburg”. 

De coöperatie en de VVE zijn samengevoegd en in de naam is ‘Verzorgingscentrum’ veranderd in ‘Servicecentrum’. Wanneer deze verandering plaats heeft gevonden is niet bekend.
De maaltijdverzorging is gestopt en er is geen conciërge meer.
De voormalige ruimte van de conciërge en de daarnaast gelegen kantoor zijn omgebouwd tot een appartement. Zodoende zijn er nu 72 appartementen in de flat en 38 bungalows in een parkachtige omgeving in Norg, Drenthe. Voor alle duidelijkheid, het is geen verzorgingshuis.

Toch is er nog wel een maaltijdservice. Dit maal verzorgd door Sinnehiem uit Haulerwijk. Niet meer collectief verzorgd maar bedoeld voor het geval dat het dagelijks bereiden van een warme maaltijd te bezwarend is geworden. De maaltijden komen uit Haulerwijk en worden rondgebracht door een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Wooneenheden

De verdeling van de wooneenheden is als volgt:
– 57 tweekamer appartementen (65 m2)
– 10 driekamer appartementen, type A (91 m2)
–   5 driekamer appartementen, type B (83 m2)
–   8 tweekamer bungalows (62 m2)
– 12 driekamer bungalows (82 m2)
– 18 vierkamer bungalows (101 m2)

Door op één van de blauw gekleurde woorden te klikken ziet u een plattegrond van de desbetreffende wooneenheid. De tussen haakjes aangegeven oppervlakte is gemeten volgens NEN 2580. Makelaars hebben wel eens de gewoonte om de woonoppervlakte in hun advertenties groter aan te prijzen dan dat deze in werkelijkheid is. Let daarop. 

Garage

De bungalows hebben allemaal een garage. Een 40-tal flatbewoners hebben ook een garage. Als bij de appartement geen garage is dan krijgt de bewoner een berging in de kelder ter beschikking. Voor de fiets is er een fietsenstalling achter de flat (garagebezitters dienen hun fiets in de garage te stallen).
Voor bezitters van een scootmobiel is er in de voormalige keuken ruimte vrijgemaakt om deze te stallen en waar ze opgeladen kunnen worden.

Coöperatieve Vereniging U.A.

De Vijversburg is een coöperatieve vereniging met uitgesloten aansprakelijkheid.
Als bewoner bent u automatisch lid van de vereniging. Voorts houdt dit in dat er statuten zijn, huishoudelijk reglement en een bestuur. Minimaal tweemaal per jaar is er een Algemene Ledenvergadering. In het voorjaar wordt het jaarverslag van het voorafgaande jaar gepresenteerd en in het najaar de begroting voor het komend jaar. Verder zijn er ledenvergaderingen zo vaak als nodig.

Het is een hechte woongroep waar het fijn vertoeven is en waar het normaal is dat naar elkaar omgekeken wordt en elkaar helpt. Er zijn gezamenlijke activiteiten waarbij het vrijwillig is of je daar wel of niet aan wilt deelnemen.
Er is geen doorgaand verkeer op het terrein van de Vijversburg en zodoende geen verkeersoverlast. De ligging is in een bosrijke omgeving en daardoor is de luchtkwaliteit goed. Kortom, de ideale plek om uw laatste levensjaren door te brengen.

Norg

Norg is een toeristische plaats in een bosrijke omgeving. Het bosrijke is ideaal om te fietsen en te wandelen. Mede door het toerisme zijn er diverse restaurants, horeca en andere voorzieningen in het centrum. Deze zijn op loopafstand bereikbaar.
Op het terrein van de Vijversburg merkt u weinig van het toerisme en de activiteiten die voor de toeristen georganiseerd worden.

Voorzieningen

Op ongeveer 5 minuten loopafstand van de Vijversburg zijn er tennis- en padelbanen, een zwembad en een bewegingscentrum (voor meer informatie klik op het blauwgekleurde woord). Verder is er een bloeiend verenigingsleven in Norg, welke hoofdzakelijk in
De Brinkhof gehouden worden. Zo gaat elke donderdagmiddag een groep bewoners van de Vijversburg op donderdagmiddag naar de Brinkhof om te koersballen.

Toeristen

Norg is een toeristenplaats. Dat is te merken aan de vele eetgelegenheden, vakantiehuisjes, campings en dergelijke. Maar ook aan de activiteiten die er gehouden worden. De bekendste is de Drentse Fiets4Daagse. Maar daarnaast is er ook de Veldslag om Norg, Ringsteken en Tuigpaardenconcoursen, Worteldagen, Folly Art Norg en diverse Norgermarkten zoals een Mega vlooienmarkt en een Paardenmarkt.
Tevens is het de moeite waard datgene wat Kunsterf Norg voor ons organiseert.
Een overzicht van evenementen is te vinden bij Norg Events en in mindere mate ook bij
Dit is Norg. Kortom, te veel om op te noemen. U hoeft u niet te vervelen.

Recreatiezaal en bibliotheek

In de flat van de Vijversburg is een recreatiezaal waar diverse activiteiten worden gehouden. Op maandagavond sjoelen, dinsdagochtend stoelgymnastiek verzorgd door gymnastiekvereniging Kracht&Vriendschap en op woensdagmiddag SOOS. Daarnaast is er een knutselclub met exposities van het gemaakte werk, zangclub, bridgeclub, worden er gezamenlijke koffieochtenden gehouden, diverse voorstellingen zoals zang, muziek, toneelstukken en is buiten zo nu en dan barbeque.
In een hoekje van de recreatiezaal is een bibliotheek ingericht met een leestafel.
U ziet het, voor elk wat wils. En mocht u een feestje hebben van een wat groter omvang, genoemde recreatiezaal is te huur.

Logeerkamers

Als u logés hebt en zelf geen slaapplaats voor de logee dan zijn er logeerkamers beschikbaar in de flat. In de praktijk worden deze weinig gebruikt. Om deze reden zijn er een aantal logeerkamers omgebouwd tot een kapsalon, ruimte voor een pedicure met als gevolg dat er meer voorzieningen zijn bijgekomen.

Er is een klusjesman aanwezig welke tegen gereduceerd tarief (€ 25,00 per uur) voor u klussen kan doen in huis en er is een glasbak achter de flat.
Er zijn twee supermarkten in het dorp waarvan eentje een thuisbrengservice heeft, u hoeft dus niet zelf met de zware boodschappen te slepen.
Eens per week, op dinsdag, komt er een groenteman in de hal van de flat en ook op dinsdag ligt er in de (voormalige) keuken een bestellijst klaar voor de plaatselijke visboer. Deze bestelling kan dan de volgende dag in de keuken afgehaald worden. 

Recreatiezaal