Verduurzamen

De Vijversburg is aan het verduurzamen. In 2012 zijn de verwarmingsketels vervangen door een zuiniger type. De ventilatoren draaien niet meer de hele nacht door op volle toeren.
In 2017 is er, waar dat nog niet gebeurd was, spouwmuurisolatie aangebracht. Verlichtingsarmaturen zijn vervangen door zuinige LED lampen.

In 2018 is het dak van de hoogbouw gerenoveerd. Daarbij is het dak niet alleen vernieuwd maar ook extra isolatie aangebracht. Op het dak zijn 176 zonnepanelen geplaatst voor opwekking van energie. Dit ten behoeve van elektriciteit voor de algemene ruimten, zoals verlichting, liften, ventilatoren en dergelijke.
Ook in 2018 is er, om warmte binnen te houden, overal radiatorfolie aangebracht.
Vervolgens is in 2019 het dak van de laagbouw vernieuwd en ook daar is extra isolatie aangebracht.

Vervolgstappen

Er zijn plannen om onder de gehele flat vloerisolatie aan te brengen.
De daken van de bungalows, die nog niet vernieuwd zijn, krijgen bij het vernieuwen isolatie van 10 cm. dikte. Om te voorkomen dat er plassen water op het dak blijft liggen wordt het nieuwe dak op afschot geplaatst. In maart 2020 is de eerste bungalow op deze manier uitgevoerd. Alle ramen, die nu nog uit gewoon dubbel glas bestaan, worden in de nabije toekomst vervangen door HR++ beglazing.
Op 25 februari 2020 was er een presentatie door het bestuur van de Vijversburg over het meer jaren onderhoudsplan. In de bibliotheek ligt deze ter inzage. Ook daarin is het verduurzamen van zowel de flat als de bungalows een belangrijk onderdeel van.

Zonnepanelen

Belangstellende bungalowbewoners moeten, als zij zonnepanelen willen hebben, dit zelf bekostigen. Een drietal bungalowbewoners hebben dit inmiddels gedaan.
Bij collectief kopen en laten plaatsen van zonnepanelen kan er korting bedongen worden bij de installateur. Wel iets om rekening mee te houden.

Mocht u van plan zijn zonnepanelen te laten plaatsen dient u zich het volgende te realiseren. De huidige salderingsregeling wordt vanaf 2025 (met 36%) afgebouwd tot dat er in 2031 niets mee van over is. Bij terug levering van elektriciteit wordt dan alleen het kale tarief vergoed. Met andere woorden, in plaats van € 0,22 krijgt u dan nog maar € 0,07 per kWh. Terugverdientijd van zonnepanelen wordt dus langer.
Oude elektriciteitsmeters met een draaischijf kunnen niet meten wat er aan elektriciteit terug geleverd is. Bij terug levering gaat immers alleen de teller achteruit. Om deze reden is een slimme meter voor woningen met zonnepanelen verplicht. 

Flatbewoners 

Individuele flatbewoners hebben geen eigen dak waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden om vervolgens deze aan te sluiten op hun elektriciteitsmeter.
Daar is een oplossing voor gevonden en dat noemen wij SCE-regeling (voorheen postcoderoosregeling) waarbij, afhankelijk van de opbrengst, de betaalde energiebelasting op de rekening in mindering gebracht wordt. Voor de Vijversburg is het technisch niet uitvoerbaar om zelf een PCR regeling op te zetten. Energiecoöperatie NoordseVeld heeft op het terrein van de NAM gasopslag 3000 zonnepanelen geplaatst welke met de toenmalige Postcoderoosregeling aan belangstellende beschikbaar werden gesteld, zie: Zonnepark Halo Langelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *